Muziektherapie
Voor wie is muziektherapie?
Muziektherapie is een onderdeel van creatieve therapie, ook wel vaktherapie genoemd. De muziektherapeut werkt met het medium muziek. Op welke manier dit medium wordt ingezet hangt grotendeels af van degene die muziektherapie krijgt. Houdt u bijvoorbeeld erg van een bepaalde muziekstijl, zingt u graag, speelt u al een instrument of wilt u graag ontdekken wat de mogelijkheden zijn op muzikaal gebied? Samen met u gaat de muziektherapeut kijken hoe we uw voorkeur in kunnen zetten in de therapie om de vooraf gestelde doelen te kunnen bereiken. Er worden oefeningen gedaan waarbij u soms improviseert, soms alleen muziek luistert, maar soms ook samen muziek maakt.
Met welke vragen kan ik bij jullie terecht?
Bij muziektherapie is er altijd sprake van een hulpvraag, iets wat u graag wilt leren of nodig hebt om in het dagelijks leven beter, zelfstandiger en stabieler te kunnen functioneren. Deze hulpvraag wordt voor muziektherapie vertaald naar een muzikaal doel. Voorbeelden van deze doelen zijn:
- Spanningsregulatie / leren ontspannen
- Leren om beter te kunnen structureren en plannen
- In contact komen met je gevoelens en emoties
- Emotieregulatie / je gevoel / emoties kunnen uiten
- Werken aan een positief zelfbeeld
- Leren omgaan met grenzen (van jezelf of de ander)
- Ontwikkelen of verbeteren van sociale vaardigheden
- Positiever leren denken
- Versterken/vinden van je eigen identiteit / versterken van autonomie
- Steviger in je schoenen komen staan
- Inzicht krijgen in eigen gedrag en de effecten hiervan
- Vergroten van aandacht en concentratie
Vorm van communicatie
Muziek heeft de bijzondere eigenschap dat het herinneringen, emoties en belevingen op kan roepen. Muziek kan zelfs lichamelijke reacties veroorzaken, denk bijvoorbeeld aan het krijgen van kippenvel. Muziek kan ook een middel zijn om je gevoelens uit te drukken zonder woorden. Dat kan heel prettig zijn als u wel wilt communiceren over wat er in u omgaat, maar u bijvoorbeeld niet altijd de juiste woorden kan vinden of hierover kan praten. Of wanneer het (nog) te pijnlijk is om over iets te praten. Muziek is dus ook een vorm van communicatie.
Wilt u meer weten over muziektherapie? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Veelgestelde vragen
Moet ik muzikaal zijn om in aanmerking te komen voor muziektherapie?
Het is niet nodig om een instrument te kunnen bespelen of om te kunnen zingen als je in aanmerking wilt komen voor muziektherapie. Wel is het handig als u of uw kind affiniteit heeft met muziek. Dit maakt dan dat deze vorm van therapie meer laagdrempelig is.
Is er een wachtlijst voor muziektherapie?
Er is een wachtlijst van 3 tot 6 maanden voor muziektherapie.
Is het ook mogelijk om muziektherapie aan huis te krijgen of op locatie?
De muziektherapie vindt in principe plaats aan de Kerkstraat 7 in Rijssen(hoofdkantoor). Wanneer het wenselijk is om de therapie op een andere locatie te laten plaatsvinden, dan is er wel ruimte voor overleg. U kunt hierover contact met ons opnemen via onze contact pagina.
Ons team
Nienke Kreijkes
Muziektherapeut
n.kreijkes@reggedok.nl
06-12600947
Nienke
Bente Westhoff
Psychomotorisch therapeut
b.westhoff@reggedok.nl
06-83273344
Bente
Joas de Haan
Ambulant hulpverlener / SI consulent
j.dehaan@reggedok.nl
06-44878898
Joas
Erna Rohaan
Muziektherapeut
e.rohaan@reggedok.nl
06-51396642